Agenda

Joke Goudswaard: Het onmeetbare, de roos
do 30/01/2025 - vr 31/01/2025

Toveren in het donker

Met: Joke Goudswaard

Werken met verhalen, rituelen en symbolen

Als de tocht niet meer voert,
naar de plaats waar alles weer goed komt,
wat houdt haar gaande?

Anna Enquist

In deze dagen gaat het over de kracht van verhalen en rituelen bij het begeleiden van kinderen, jongeren en volwassenen. Juist op de plek waar je met lege handen staat – zoals bij dood en gestolde rouw – heb je een groter perspectief van zingeving nodig. Verhalen door alle tijden heen laten zien hoe ‘Inanna haar tocht door de onderwereld maakt’, ‘het meisje met de zwavelstokjes’ het licht terug vindt en dat zelfs de koning moet buigen voor de schaduw. De put is in alle mythen het kantelpunt om het levenswater terug te vinden.

Waar verdriet geen taal kon krijgen, werkt het verhaal vaak als medicijn. Twee dagen waarin creativiteit, plezier en zingeving samen gaan. Inspirerende oefeningen helpen je op gang bij de opbouw, de toepassing en het plezier bij het vertellen van helende verhalen. In deze verbeeldingswereld krijgt het Vrije Kind in jezelf alle kans.

Rouw is de achterkant van liefde, dit is je toegangspoort in het begeleiden van kinderen, jongeren en volwassenen, waarin symbolen een belangrijke plek hebben. Hun vermogen tot groei maakt kinderen van nature kleine professionals in hun antwoord op verlies. Je gaat leren ’toveren in het donker’, waarin je sleutels krijgt aangereikt via de taal van het onbewuste: de kern van de metaforische en rituele ruimte.

Aanbevolen literatuur

  • Joke Goudswaard & Wibe Veenbaas: Het Helende Verhaal. De metaforische ruimte als ingang bij therapie, coaching en training.
  • Joke Goudswaard: Hinkelen.

Doelgroep

Deze Masterclass is onderdeel van de Therapeutische vervolgopleiding, bedoeld voor professionals die bij Opleidingen Land van Rouw de post-HBO opleiding Omgaan met verlies of Omgaan met verlies Kinderen & Jongeren hebben afgerond.

Joke Goudswaard (1950)

Joke heeft een praktijk voor rouw- en verliesverwerking. Ze is al jarenlang trainer bij Phoenix Opleidingen te Utrecht. Het boekje Hinkelen, over therapeutisch werk met kinderen en jongeren is van haar hand. Ze is coauteur van de boeken Vonken van Verlangen, De maskermaker en het Helende Verhaal. Het werken met metaforen is voor haar een essentiële bouwsteen in de begeleiding.