Agenda

Hart
wo 11/12/2024 - do 12/12/2024

Van burn-out naar levenszin

Met: Jane Alice Coerts

De natuurlijke ordening als helend principe

Ontgin, waar niemand
vruchtbaarheid vermoedt,
elke woestijn heeft zijn wel;
geloof onafgebroken:
hier móét water zijn.

Hendrik Marsman

Tijdens deze dagen reizen we langs het stappenplan voor burn-out: wanneer kun je op welke laag werken? Vervolgens gaan we in op het belang van holistisch werken op de identiteitslaag: hoofd, hart, lijf en ziel hebben aandacht en liefde nodig. Hoe begeleid je dat en wat is dan je focus?

Vervolgens zoomen we in op de onderliggende factoren bij een burn-out: niet-genomen rouw, plekverwarring en passie in de schaduw. Zij blijken belangrijke voorspellers voor de gevoeligheid van een burn-out op latere leeftijd. Hoe nodig je je cliënt uit om te kijken waar het zeer doet, nieuwe ervaringen op te doen, oude verhalen ‘op te rekken’.

Jane zal naast theorie met name veel praktijk verwerken in deze dagen, o.a. de levenscirkel, voorbeelden, oefeningen en handvatten om 1-op-1 of in een groep systemisch met deze thema’s te werken.

Niet genomen rouw, plekverwarring en passie in de schaduw kunnen ook een rol spelen bij andere klachten of aandoeningen als long-COVID, depressie, ziekte van Crohn, migratiethematiek, reumatische klachten.

Begeleiden bij burn-out vraagt om een holistische kijk: hoofd, hart, lichaam en ziel zijn verbonden, en een systemische visie voorbij symptoombestrijding, zodat jij en je client ervaren dat je onderdeel bent van een groter geheel.

Aanbevolen literatuur

  • Jane Alice Coerts: Van burn-out naar levenszin. De natuurlijke ordening als helend principe.

Doelgroep

Deze Masterclass is onderdeel van de Therapeutische vervolgopleiding, bedoeld voor professionals die bij Opleidingen Land van Rouw de post-HBO opleiding Omgaan met verlies of Omgaan met verlies Kinderen & Jongeren hebben afgerond.

Jane Alice Coerts (1958)

Jane Alice Coerts, is eigenaar van Stream – Leven en werken met passie, is opleider, spreker, auteur, systemisch organisatiecoach en therapeut. Leiderschap en vitaliteit zijn de gebieden die haar hart hebben. Mensen omschrijven haar als bevlogen, inspirerend, kundig, en veelzijdig.

Bij elke ontmoeting neem ik mezelf mee, laat ik mezelf zien. Dan kan ik ook van anderen vragen zich te laten zien. Als zeiler weet ik dat de kortste weg naar het doel niet altijd de snelste weg is en dat windstilte of droogvallen soms nodig zijn om te reflecteren, te verteren, het materiaal weer op orde te brengen, tot rust te komen. Dat tegenwind nodig is om scherp te blijven, en een storm om de boel op te schudden en te herijken: Wat is nu nodig om weer op koers te raken?