Agenda

fotograaf Anna Birnie
zo 05/11/2023 - wo 06/11/2024

De muzen aan het woord

Met: Anna Birnie

Werken met kunst in coaching, therapie en training

De muze komt en gaat
mooier dan ik ooit heb durven dromen
alsof ze in vergeten tijden
aan mij beloofd was
en ik haar
ondanks het leven
nooit ben vergeten.

Ze kruipt tussen de uren
waarin ik mij slapeloos wentel
tot zij zichzelf aan mij openbaart
duidelijk als een uitgekiend verhaal.

Claire van den Abeele

Rouw kent soms geen woorden, het spreekt een andere taal. Juist als het gaat over gestolde rouw vaak als gevolg van heel jong verlies en/of diffuus verlies. Dan hebben we iets groters nodig om te kunnen dragen. Veel mensen vinden daarin het antwoord bij de muzen. De muzen, de negen getalenteerde godinnen uit de Griekse wijsheid, worden in verband gebracht met innerlijke groei, wijsheid en eerlijkheid. Zij stimuleren een naar binnen gerichte blik en bieden steun vanuit een geïnspireerde wereld. Niet alleen aan kunstenaars, maar aan iedereen die kijkt en luister naar kunst. 

Kunst laat in haar woordeloze expressieve taal onze ziel spreken. Zo kan het onbenoembare benoemt worden, kunnen we onthullen wat liever nog verhult blijft en kan betekenis gegeven worden. Maar het allerbelangrijkste is, dat kunst een ruimte creëert groter dan jij en ik waarin we elkaar kunnen ontmoeten. Om te dragen, maar ook om te prikkelen en uit te dagen.

Kunst is de hoogste vorm van hoop (Gerard Richter)

We werken tijdens deze dagen met de kunsten en gaan heel praktisch aan de slag. Je leert hoe je de muze in kan zetten in het begeleiden van mensen met persoonlijke en professionele vragen rondom thema’s als hechting, ervaringen van verlies en het levensverhaal. De psychologie van de kunst, symbolen en de taal van het onbewuste, de werking van creativiteit en het inzetten van kunst in systemisch kader komen aanbod. We werken natuurlijk met verschillende praktische vormen. Wat is jouw muze en wat kan deze jou en je cliënten brengen?

Aanbevolen literatuur

Annemijn Birnie & Mirjam Dirkx: De Muzen aan het woord, werken met beeld en muziek in coaching, therapie en training.

Doelgroep

Deze Masterclass is onderdeel van de Therapeutische vervolgopleiding, bedoeld voor professionals die bij Opleidingen Land van Rouw de post-HBO opleiding Omgaan met verlies of Omgaan met verlies Kinderen & Jongeren hebben afgerond.

Anna Birnie

Anna Birnie is rouw- en traumatherapeute en beeldend kunstenaar. Samen met collega Mirjam Dirkx schreef zij het boek De Muzen aan het woord, werken met beeld en muziek in coaching, therapie en training. Zij is als opleider en supervisor verbonden aan Land van Rouw.