Agenda

fotograaf Jelmer Jeuring
do 17/04/2025 - vr 18/04/2025

Seksueel trauma

Met: Margriet Wentink

Geschonden seksualiteit in de praktijk

Een vreemde pijn staat als een vorst
te zingen in mijn oude wonden
en ebt weer weg en vormt een korst

Neeltje Maria Min

Seksueel trauma kan de flow van levenslust en creativiteit doen stollen. Dat heeft verstrekkende gevolgen voor intieme relaties, voor het ontvouwen van potentie, het manifesteren van dromen en verlangens in het leven.

Bij seksueel trauma wordt vaak uitsluitend gedacht aan seksueel geweld, maar in wezen omvat seksueel trauma meer dan dat. Ook verwaarlozing, overdracht van beperkende culturele of religieuze opvattingen, medisch- en bevallingstrauma met gevolgen voor de seksualiteitsbeleving kunnen grote impact hebben. In alle gevallen is het zinvol om te ontdekken:

  • welke innerlijke verdeeldheid is ontstaan door deze ervaring,
  • wat de gevolgen daarvan zijn voor verschillende levensgebieden,
  • hoe herstel mogelijk is,
  • en welk innerlijke ijkpunt voor gezonde, plezierige seksualiteit ontwikkeld of hersteld kan worden.

Deze Masterclass is vierledig:

  • je krijgt een theoretisch kader m.b.t. intimiteitsontwikkeling, seksualiteitsontwikkeling, seksueel trauma en herstel
  • je gaat met een aantal oefeningen en activiteiten naar huis die je zelf met jou cliĆ«nten kunt gebruiken
  • je hebt tijdens de workshop gelegenheid de theorie en activiteiten op jezelf en je eigen levenservaringen toe te passen
  • je ontwikkelt sensitiviteit voor de gestolde rouw die specifiek verbonden is met diverse soorten seksueel trauma

Een op de 3 vrouwen tot een op de 5 mannen krijgt te maken met seksueel geweld. Dat betekent dat in elke coaching en therapiepraktijk talloze mensen met dit thema binnenstappen. Helaas blijft het nog al te vaak onbesproken.

Aanbevolen literatuur:

  • Franz Ruppert: Liefde, Lust en Trauma.

Doelgroep

Deze Masterclass is onderdeel van de Therapeutische vervolgopleiding, bedoeld voor professionals die bij Opleidingen Land van Rouw de post-HBO opleiding Omgaan met verlies of Omgaan met verlies Kinderen & Jongeren hebben afgerond.

Margriet Wentink (1963)

Sinds 1996 is Margriet zelfstandig werkzaam binnen haar opleidings- en begeleidingsinstituut Interakt. Nadat zij zich vanaf 2005 volledig richtte op het werken met de traumaverwerkingsmethode van dr. Franz Ruppert (IoPT), ontmoette zij meer en meer mannen en vrouwen met seksueel trauma. Schrijnend duidelijk werd hoe vaak deze mensen geen passende hulp hebben gevonden. Juist het werken met de openleggende traumaverwerkingsmethode die binnen Interakt wordt gebruikt blijkt een zeer helpende aanpak te zijn.