Nieuws

darjalkloof_1366
di 25/08/2020

Op 1 september starten we weer met onze opleidingen!

Bijna is het zover……

Gisterenochtend hebben we ons team ontmoet in een zoom-bijeenkomst. Voor sommige van ons was het de eerste opstap naar het werkleven na de vakantie. Fijn om al die gezichten weer te zien zo samen op een scherm en even te delen hoe het er nu voor staat. In verbinding is de passie voor ons werk opnieuw voelbaar en dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Wij als team hebben er zin in om samen met jullie de draad weer op te pakken.

Hoe gaan we dat doen in deze nieuwe tijd met inachtneming van de regels van het RIVM?

Sinds 15 maart zijn we vanwege het coronavirus gestopt met onze opleidingen op de Poort. We hebben er destijds heel bewust voor gekozen om een pauze in te lassen en alles te verplaatsen tot na de zomer. De Poort zelf heeft per 2 juni de deuren weer geopend. De afgelopen maanden is het ze gelukt om stap voor stap, in samenwerking met elkaar en hun gasten, een veilige plek te creëren waar het mogelijk is om elkaar, weliswaar op gepaste afstand, te ontmoeten.

Begin augustus zijn Wim en ik daar samen een kijkje gaan nemen. Het was even slikken bij binnenkomst vanwege de vele schermen die her en der zijn opgesteld, de informatiebordjes inclusief desinfecteermiddel en al die pijlen in het gangpad die de juiste looproute en afstand aangeven. Gelukkig zagen we al snel een vertrouwd gezicht achter de balie en het warme welkom was als vanouds. Een voor een kwamen de mensen van de Poort tevoorschijn om ons als vrienden welkom te heten, alsof we thuiskwamen van een lange reis.

Vervolgens werden we geïnformeerd over het reilen en zeilen van de Poort in deze nieuwe tijd. Er zijn regels waar alle gasten en medewerkers zich aan moeten houden. Die regels sturen we jullie toe vooraf iedere bijeenkomst, om zo met elkaar de veiligheid te kunnen waarborgen, zover het in onze mogelijkheid ligt. Een belangrijke regel is; thuisblijven als je klachten hebt en dat geldt voor ons allemaal.

Bij aankomst op de Poort wordt iedereen gecheckt en krijg je een touchpen waarmee je deuren kunt openen en de koffiemachine kunt bedienen. Als groep krijg je vooraf te horen op welk tijdstip je voor de lunch wordt verwacht zodat er voldoende zitplaatsen zijn om op gepaste afstand samen de maaltijd te delen. In het restaurant is er nu nog meer persoonlijke aandacht. Je wijst aan waar je zin in hebt en de mensen van de Poort maken een bordje voor je klaar. Wim en ik werden op deze wijze getrakteerd op een overheerlijke lunch.

We kregen een rondleiding door alle zalen die wij regelmatig gebruiken voor onze groepen. In een aaneengesloten kring werken, zoals wij dat binnen Land van Rouw gewend zijn, is niet meer mogelijk. Wat wel kan is werken in een binnen- en buitenkring met gepaste afstand tussen de stoelen. De ramen moeten open om te zorgen voor voldoende ventilatie, daar zullen we ons op moeten kleden. Zo willen we ook meer naar buiten trekken en de natuur zijn werk laten doen.

Natuurlijk zal het anders zijn, we moeten lijfelijk afstand houden en we mogen elkaar niet letterlijk aanraken. Het zal even wennen zijn, de tijd zal het leren. Gelukkig zijn er andere manieren om nabij te zijn en elkaar aan te raken. Juist nu, in deze nieuwe tijd, kunnen we de kwaliteiten van ‘de rouwbegeleider’ nog meer beoefenen. Laten we elkaar weer ontmoeten met alles wat er wel en niet is. Het vraagt zorgvuldigheid, vertraging, aandacht, verduren, focus, creativiteit, afstemming, flexibiliteit, grenzen, humor en ook veel lef.

Welkom in het Land van Rouw en graag tot ziens op de Poort!

Lieve groet,
Sabine Noten