Agenda

An Hooghe
do 01/10/2020

Masterclass: Verbinding in verlies

Met: An Hooghe

De pijn van het uit verbinding zijn

Zelfs nu je zwijgt
hoor ik je nog
zelfs nu je zweeft
voel ik je nog
zelfs nu ik niets meer aan je vraag
antwoord je toch
zelfs nu het lijkt alsof je niet meer naar me kijkt
zie je me nog

Veldhuis en Kemper

Volgens psychologe, relatie- en gezinstherapeute An Hooghe is verlies op zich geen hulpvraag. Door goed te luisteren naar de mensen die bij ons aankloppen ontdekken we wat precies de vraag is en dit geeft ons houvast over welke zorg deze persoon nodig heeft.

In welke verbindingen lopen mensen vast?
Bij verlies van een geliefd iemand door de dood, verliezen we niet alleen die persoon. De grote impact die dit verlies heeft, bevindt zich op meerdere gebieden. En daarin is elk mens uniek.
Vaak gaat het over de pijn van het uit-verbinding zijn. De verbinding met het zelf, de verbinding met de overledene, met de dichte omgeving of de ruimere omgeving kan onder druk komen te staan.
Tijdens deze masterclass worden specifieke interventies en werkvormen aangeleerd bij de verschillende verbindingen die in gevaar zijn.

Attachment Informed Grief Therapy

Er zal aandacht zijn voor een nieuwe benadering in de rouwliteratuur: Attachment Informed Grief Therapy (Phyllis Kosminsky and John Jordan USA). In deze benadering staat het afstemmen op iemands gehechtheidsstijl centraal. De focus ligt op het herstellen van mentalisatie, het ontwikkelen van affectregulerend vermogen en het herwinnen van een zelfgevoel na verlies.

An Hooghe

An Hooghe is klinisch psychologe en gespecialiseerd in relatie- en gezinstherapie. Zij heeft haar eigen praktijk ‘Verbinding in verlies’ in België. Dit is een multidisciplinair expertisecentrum rond rouw en verlies.
Vorig jaar promoveerde An op het thema communicatie tussen ouders na het verlies van een kind. Daarnaast schreef ze ook samen met vijf ouders het boek: Anders Nabij, de stille kracht van ouders na de dood van hun kind.

Praktische informatie

Datum: donderdag 1 oktober van 10.00 – 16.00 uur.

Kosten: Studenten van Land van Rouw € 125. Oud-studenten en andere geïnteresseerden € 185 inclusief koffie/thee en lunch. Vanwege het corona beleid en we rekening houden met de anderhalve meter afstand zijn er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Accreditatie: 5 punten voor Registervaktherapie en 5 punten voor Landelijke Vereniging POH-GGZ.

Locatie: De PoortMeld je aan