Agenda

Gustav Klimt: De drie levensfasen van de vrouw (1905)
do 17/02/2022

Masterclass: Het Mamatrauma

Met: Margriet Wentink

Interactieve zelf-resonantie – visie en methodiek

Werken met vroege hechtingservaringen, trauma en de wijze waarop mensen in het leven staan.

Veelal komen cliënten met actuele vraagstukken op het gebied van relatie, werk, gezondheid of psychische belastbaarheid hulp zoeken bij een hulpverlener. Soms zijn ze zich ervan bewust dat de oorsprong van hun actuele problemen gevormd wordt door een ingrijpende gebeurtenis in een eerdere levensperiode. Vaak vermoeden zij echter niet dat er een verband is met hechtingservaringen in hun allervroegste jeugd. De pre-conceptionele bedding waarin een leven is ontstaan, de conceptie en de omstandigheden ten tijde van de conceptie, de periode in het moederlijf, de geboorte en eerste levensjaren: ze laten een diepe indruk na in de psyche van een mens. De sporen daarvan zijn zichtbaar in de relatie van een mens met zichzelf en met de ander, in de manier van in het leven staan en in impliciete gedrag. Het vermogen van begeleiders om dit met begrip en compassie waar te kunnen nemen en er mee te kunnen werken geeft een extra dimensie aan hun werk met cliënten.

Aan bod komen:

  • pre- en perinatale psychologie
  • vroege hechtingservaringen als blauwdruk voor het leven
  • de wetmatigheid van herhaling en reproductie: hoe trauma wordt doorgegeven aan volgende generaties
  • zichtbaarheid en herkenbaarheid van hechtingspatronen in impliciet gedrag
  • het werken met interactieve zelf-resonantie als mogelijkheid om impliciete hechtingspratronen expliciet te maken in je begeleidingswerk

Margriet Wentink specialiseerde zich in de afgelopen 17 jaar in de gevolgen van vroege hechtingservaringen en traumatisering. Voortbouwend op en geïnspireerd door het werk van dr. Franz Ruppert, wiens werk zij in 2006 introduceerde in Nederland, ontwikkelde zij een eigen werkwijze en begeleidingsstijl: interactieve zelf-resonantie, waarmee aan het licht komt welke langdurige sporen pre-conceptionele, pre-, peri en postnatale ervaringen nalaten in de psyche van mensen. Margriet werkt vanuit Interakt, het centrum voor persoonlijke ontwikkeling en opleiding dat zij in 1996 oprichtte. Verwondering, erkenning en compassie zijn sleutelwoorden in haar werk.

Praktische informatie

Datum: donderdagmiddag 17 februari 2022 van 13.00 – 17.00 uur.

Kosten: Indien je op de dag van de masterclass student bent van Land van Rouw € 85. Oud-studenten en andere geïnteresseerden € 125 inclusief koffie/thee. 

Accreditatie: in aanvraag

Locatie: De PoortMeld je aan