Nieuws

Yvonne Boudewijns
ma 26/03/2018

Het ‘levensaffiche’ in woord en beeld.

Onze studenten maken verschillende opdrachten tijdens de tweejarige post-HBO opleiding Omgaan met verlies. In het Rouwlandschap beschrijven ze de persoonlijke reis door het Land van Rouw gekoppeld aan de theoretische kennis. Het ‘levensaffiche’ is een symbolische weergave van het Rouwlandschap. Het zijn ware kunstwerken, in woord en beeld, die we jullie niet willen onthouden.

Deze keer: ‘Een ode aan het meisje’, van Yvonne Boudewijns.

In het Land van Rouw heb ik rijkdom én rust gevonden. Een groot en ongrijpbaar verdriet kun je jarenlang met je meedragen. Ik had mij erbij neergelegd dat het onveranderlijk was. Maar het hield mij tegen om voluit te leven. Tijdens deze opleiding leerde ik dat dit soort overspoelend en ongrijpbaar verdriet een naam had: diffuus verlies. Met behulp van de begeleiders kreeg ik steeds meer inzicht in alle processen. De geleerde tools gaven mij kracht  en vertrouwen om het aan te gaan. Door aanwezig te blijven, bleek ik in staat om het verlorene in beeld te brengen.

Toen pas liet het zich vastpakken zonder dat ik erin verdronk en mijn hart bleek de veilige plek om het in te bewaren. Het beeld werd een ode aan het meisje dat dit allemaal niet alleen heeft doorgemaakt, maar ook heeft overleefd. Dingen die mij al jaren in de weg stonden, kregen een andere, mooiere plek. Stukken die ik verloren had, heb ik weer terug. Wat achter mij ligt is niet meer versnipperd. Het is nu mijn steun in de rug. Ik popel om de kennis die ik hier heb opgedaan te delen met de wereld. Iedereen zou moeten weten hoe waardevol het is om de inhoud van hun rugzak te bekijken. Het zou wel eens een schatkist kunnen zijn!