Nieuws

Toekie van Apeldoorn
do 04/02/2021

De Psycholoog des Vaderlands over verlies en rouw in de coronacrisis.

Lees, kijk en luister naar ‘onze’ Toekie van Apeldoorn!

Het is een taboe geworden elkaar aan te raken en dat werkt volgens Toekie diep door bij mensen. ‘De aanraking van elkaar zorgt dat we onszelf kunnen voelen. Dus waar we zelf ophouden en de ander begint, kunnen we onze grenzen ervaren. Als je die verbinding niet meer maakt, is het ook lastiger te voelen hoe het met onszelf gaat.’

Wat volgens Toekie helpt om weer jezelf te voelen, is bewegen. Dat kan bijvoorbeeld door te dansen, maar dat kan ook wandelen zijn. ‘Als je weer in je lijf komt, kan je jezelf weer voelen. En als je weet hoe je je voelt, kan je het uiten. Dan kan het rotgevoel afvloeien. Ook een huisdier aaien werkt heel goed’.

Neem je kinderen serieus

‘Neem je kinderen serieus als ze zeggen dat het een moeilijke tijd is. Daarmee kan je je kinderen helpen. Erken dat het vervelend is. Zeg: wat ongelofelijk rot voor jou dat je dit niet kan doen. Dus niet meteen the positive side aandragen. De positieve kant kan er zijn als er eerst voldoende aandacht is voor het negatieve. En kijk daarna samen wat ze nog wel kunnen doen’, besluit de Psycholoog des Vaderlands.