Agenda

fotograaf Jelmer Jeuring
vr 13/09/2019

Inspiratiedag: Toveren in het donker

Met: Joke Goudswaard

Eén lichtje is genoeg.
Over het werken met verhalen in het begeleiden van rouw.

Het verhaal als hulpbron. Op zoek naar Schaduwvrouw, die vanuit het donker je helper wordt. Je durven inleven in ‘De koning die niet dood wilde’ en op zoek gaan naar het levenswater.

Deze Inspiratiedag gaat over de inzet van verhalen bij het begeleiden van kinderen, jongeren en volwassenen in een rouwproces. In het oefenen met het vertellen en verzinnen van verhalen krijg je inzicht in je vaardigheden en in de opbouw van een verhaal. Metaforen zijn een prachtige opening en geven houvast; zeker als een verhaal speciaal voor iemand of voor een groep gemaakt is. Bijvoorbeeld in een schoolsituatie of bij een uitvaart.
Om bij kinderen aan te sluiten is de inzet van het Vrije Kind in jezelf van groot belang; hierbij ontmoet je ongetwijfeld ook je eigen jonge pijn. In het begeleiden van volwassenen gaat het om een zingevend perspectief, waar verlangen en gemis elkaar raken. Werken met verhalen is een soort toveren in het donker. Kinderen willen groeien; dat is hun taak. Het maakt ze ‘professionals’ in het zoeken van hun eigen weg. Hoe vind je als begeleider de verborgen sleutel van het kastje van hun ziel? Eén lichtje is genoeg.

Doelgroep

Voor (oud)studenten en collega’s die zicht willen krijgen op hoe ze verhalen kunnen inzetten bij het begeleiden van kinderen, jongeren en volwassenen in een rouwsituatie. Tijdens deze Inspiratiedag worden je plezier en creativiteit zeker aangesproken! De groep bestaat uit maximaal 24 personen.

Joke Goudswaard

Joke heeft een praktijk voor rouw- en verliesverwerking en is trainer bij Phoenix Opleidingen te Utrecht. Het boekje Hinkelen, met verhalen  over rouwbegeleiding van kinderen en jongeren, is van haar hand. Ze is mede-auteur van de boeken Vonken van Verlangen, De Maskermaker en Het helende verhaal. Werken met metaforen is voor haar een inspirerende toegangspoort in begeleidingswerk.

Praktische Informatie

Datum: 13 september 2019 van 10.00 uur – 17.00 uur.

Accreditatie: Register Vaktherapie heeft 6 punten toegekend.

Kosten: € 175 inclusief koffie/thee en lunch.

Locatie: Conferentieoord De PoortMeld je aan