Agenda

‘Manna from heaven’ Alexander Kanchik
vr 17/03/2023

Inspiratiedag: Manna voor de ziel

Met: Evelijne Swinkels-Braaksma

Religie als hulpbron

‘Lang, lang geleden, ver, ver hier vandaan, bij piramides en woestijnzand, wordt een volk bevrijd van wreedheid en slavernij. Er is een leider opgestaan die hen door zee en woestijn naar het land van hun dromen zal leiden. Tijdens deze zware reis krijgen ze elke dag voedsel, dat zomaar uit de lucht komt vallen: Manna! ‘Man-ha?’ roepen ze: ‘Wat is dat?’ als het voor hun voeten neervalt.’

‘t zijn vonken van hoop
doe je ogen maar dicht
en open je hart
als dat voedsel er ligt

uit: Als mijn piano wil ik zingen

 

Manna? ‘Wat is dat?’ roepen wij soms ook bij wat ons overkomt, wat ogenschijnlijk zomaar uit de lucht komt vallen: ziekte, dood, ontslag, scheiding, oorlog, maar ook liefde, compassie of de zachte ogen van een ander.

Inhoud

Tijdens deze inspiratiedag gaan we op reis door een landschap van oude verhalen die nog heel actueel zijn. Want wat dacht je van de burnout van Elia, de MeToo – geschiedenis van Leah, het dode baby’tje van Batsheba, de putervaring van Jozef en de ‘Helemaal niet zo Goede Vrijdag’ van Maria.

We leggen bijbelverhalen en -teksten naast onze eigen verhalen, ervaringen en die van de wereld van vandaag. We laten de verhalen opnieuw tot ons spreken en we gaan verkennen hoe we ze in onze eigen contexten kunnen gebruiken. Je krijgt voorbeelden aangereikt en mag zelf onderzoeken en experimenteren. Welk verhaal spreekt tot jou en wil jij laten spreken in jouw werk als begeleider? Als manna voor de ziel!

Behalve met de eeuwenoude verhalen en teksten, werken we ook met poëzie, creatieve werkvormen, muziek en interactie.

Doelgroep

Deze dag is bedoeld voor (oud)studenten en professionals die willen leren om bijbelverhalen en -teksten te gebruiken in begeleidingswerk bij rouw en existentiële levensvragen. We werken met een groep van maximaal 24 personen.

Evelijne Swinkels-Braaksma (1964)

Evelijne is als predikant werkzaam bij de Sint Maartenskerk in Ophemert, het Open Pastoraat in Gorinchem en daarnaast is ze werkzaam als verhalenverteller, dichter, ritueelbegeleider en trainer.
Na haar studie Theologie was ze jarenlang docent Levensbeschouwing en leerlingbegeleider in het VO en HBO.
Ze volgde de kerkelijke opleiding aan het Remonstrants Seminarium en werd in 2014 bevestigd in het ambt.
Ze schreef drie dichtbundels: Als mijn piano wil ik zingen, Rafelranden van licht en Heimwee naar het Wad.
Samen met haar jongste zoon, die muzikant is, reisde ze door het land met de poëzie- en muziekvoorstelling: Moeder en zoon in manna voor de ziel.

Praktisch informatie

Datum: 17 maart van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Accreditatie: wordt aangevraagd.

Kosten:  € 225 inclusief koffie/thee en lunch.

Locatie: Conferentieoord De Poort Meld je aan