Agenda

IMG-1469 beeld Jacq
vr 18/06/2021

Inspiratiedag: Het zal je kind maar wezen!

Met: Jacqueline Duynstee, Tanja van Roosmalen, Marcel van Zanten, Judith Wijnen en Jolan van Zanten

Over ouderondersteuning bij kinderen met een aandoening

 Jij hoort bij jou ons krachtig kind,

met mogelijkheden onbeperkt.

Wij leren leven, laten los en

kunnen dat door jou gesterkt.

~Jacqueline~

‘Als het maar gezond is’, hoor je iedere aanstaande ouder zeggen over zijn of haar ongeboren kind. Maar wat als dat niet zo blijkt te zijn en er een kind wordt geboren met een aandoening? Of als het kind in zijn jeugd een ernstige aandoening verwerft? Een aandoening bij een kind heeft impact op iedereen in het gezin. Het is een vorm van levend verlies (met traumatische aspecten) waarbij het verlies in vele vormen en op allerlei momenten in het leven opnieuw om rouw vraagt.

Inhoud

We staan stil bij het thema ‘levend verlies’ in een gezin met een kind met een aandoening: aangeboren of niet-aangeboren, levenslang of te genezen, met of zonder gevolgen voor de verstandelijke ontwikkeling.

Het wordt een afwisselende dag, waarin we je met gedichten, beeld, muziek en theater meenemen in de beleving van ouders en het gezin. We reflecteren samen op de thema’s die hierin zichtbaar worden. Vervolgens geven we vanuit een theoretisch kader duiding. Dit doen we vanuit diverse invalshoeken: systemisch, de splitsing, rouw en trauma. Van daaruit geven we enkele praktische handvatten mee voor de begeleiding van ouders en gezinnen.

Theater

Ons kind heeft iets……..
Wat?
Iets…anders…….
Hoezo anders?
Gewoon……

Een ouderpaar ontdekt dat hun kind iets heeft. Na langdurig onderzoek volgt de diagnose Cowden, een zeldzaam syndroom. Vanaf zijn geboorte is alles anders. Een groeiende beperking helend in het bestaan.

Deze theatervoorstelling neemt je mee op de weg van ouders en kind. Je maakt kennis met hun relatie, hoe hun leven in teken staat van hun kind binnen het hele gezin. Hoe zij liefhebben, knokken, voelen, rouwen, breken en elkaar herontdekken. Over familie, opvang, scholen, ziekenhuis, begeleiding in en uit, geldzaken, roem, intimiteit en eenzaamheid.

Doelgroep

Deze Inspiratiedag is bedoeld voor (oud)studenten van Land van Rouw en andere professionals die ouders, kinderen, jongeren, broers, zussen willen (leren) ondersteunen bij ‘levend verlies’ rondom een kind met een ernstige aandoening. Andere belangstellenden zijn ook welkom. Vanwege de corona-maatregelen zijn er maar een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Jacqueline Duynstee

Jacqueline, oud-student, is initiatiefnemer van deze dag. Zij is als rouw- en verliestherapeut werkzaam bij Pluryn, een zorgorganisatie voor mensen met een beperking. Ze werkt met name met de doelgroepen kinderen en jongeren met een lichte verstandelijke beperking en mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Jacqueline is moeder van Jolan, een zoon met een aandoening.

Marcel van Zanten en Judith Wijnen

Speciaal voor deze dag ontwikkelde Marcel van Zanten in samenwerking met Judith Wijnen (trainingsactrice) de ontroerende voorstelling: Het zal je kind maar wezen! Alle aanwezige bij de try-out, waren diep onder de indruk van het resultaat.
Marcel is trainer in onze opleiding. Hij is rouw- en verliestherapeut in zijn praktijk SamenZonder en werkt als trainer/coach in het onderwijs. Als dramadocent/acteur verzorgt hij interactieve voorstellingen op maat. Marcel is vader van Jolan, een zoon met een aandoening.

Tanja van Roosmalen

Tanja is opleider in onze opleiding, trainer en auteur. Daarnaast is ze werkzaam in haar praktijk LEF Verliesbegeleiding. Ze is gespecialiseerd in het thema verlies van gezondheid bij kinderen en ouders. Ze begeleidt gezinnen waar sprake is van levend verlies als gevolg van een ernstige, levensbedreigende en/of levensduurverkortende aandoening.

Jolan van Zanten

Jolan is de zoon van Jacqueline en Marcel. Hij is 23 jaar en zal deze dag rappen over – zoals hij het noemt – zijn verrijking.

Praktisch informatie

Datum: vanwege de verlengde lockdown is deze dag verplaatst van 12 februari naar 18 juni 2021 van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Accreditatie: Register Vaktherapie 5 punten, SKJ accreditatie (SKJ208632) 6.00 punten.

Kosten: Studenten van Land van Rouw € 185 Oud-studenten en andere geïnteresseerden € 225 inclusief koffie/thee, lunch.

Locatie: Conferentieoord De PoortMeld je aan