Agenda

Caren van Herwaarden ‘Draagbaar II’
do 11/10/2018

Inspiratiedag: Het rouwende lichaam

Met: Harriette Modderman

Veerkracht met het Rots en Water Programma

‘Als mijn lichaam aanvoelt als een huis, voel ik mij overal en altijd thuis’

De inzet van de kennis van het lichaam en de ingang tot het herstel van veerkracht door het lichaam is vaak nog een onontgonnen gebied in de wereld van verlies en rouw. Veelal is er bij begeleiders sprake van een handelingsverlegenheid in het toepassen van lichaamsgerichte interventies. Het verhaal van de cliënt, wordt ook verteld in gebaren, lichaamshouding, manier van spreken, gezichtsuitdrukkingen, de blik in de ogen en de bewegingen. Het lichaam is een belangrijk middel om tot zelfkennis en verandering te komen. De concepten en interventies van het Rots en Water programma zijn laagdrempelig en bedoeld als aanvulling op andere methoden. Rots en Water versterkt de nabijheid en het vertrouwen tussen de begeleider en de cliënt (presentie) en kan met eenvoudige interventies verandering en bewustwording mogelijk maken.

Harriette werkt al meer dan vijftien jaar met het Rots en Water Programma. Ze is student geweest aan diverse Post HBO opleidingen en masterclasses rondom verlies en rouw. Ze heeft een systemische achtergrond en volgend jaar rondt ze de driejarige trauma-opleiding Somatic Experiencing af.

‘Door de jaren heen besef ik steeds meer dat rouwen gaat over veerkracht en vertrouwen. Vertrouwen hervinden in een falend lichaam en vertrouwen hervinden in mezelf, in de mensen om mij heen en in het leven. Pas nadat ik de steun van de grond onder mij kon voelen, mijn ademhaling kon ervaren, mijn kracht hervond en die kon toelaten, kon ik beetje voor beetje de innerlijke steun in mezelf ontdekken. Mijn zelfvertrouwen groeide door de aanwezigheid van mijn eigen fysieke lijf. De grond, ademhaling, centrumkracht en focus was en is een betrouwbare partner in mijn rouw en in mijn vrouw zijn. Hierdoor kan ik beter contact maken met de rouw die geen taal en geen woorden heeft en kan ik de weg naar herstel en veerkracht inzetten. Met de grond en mijn lijf als vrienden, vond ik een betere omgang met pijn of moeilijkheden.’

Inhoud

Het is een actieve dag met veel lichaamswerk, waarin praktische vaardigheden vanuit het Rots en Water programma centraal staan. Er wordt gewerkt aan de hand van persoonlijke thema’s uit de levenslijn; leren gronden en centreren, ademkrachtoefeningen, grenzen aan leren voelen, respecteren, zelfkennis en zelfvertrouwen, steunoefening en doelen stellen.

Doelgroep

Deze inspiratiedag is bedoeld voor (oud)studenten, collega’s en iedereen die nieuwsgierig is naar lichaamsgerichte interventies en hoe je ze kan inzetten in de begeleiding van verlies en rouw. De groep bestaat uit maximaal 40 personen.

Harriette Modderman

Harriette is verlies-, rouw- en traumabegeleider met een specialisatie gericht op lichaamsgerichte interventies. Voor het Rots en Water instituut is ze één van de hoofdopleiders voor de driedaagse opleiding en is ze de grondlegger van de tweedaagse specialisatie Rots en Water bij psychosociaal trauma. Ze werkt met jongeren in onderwijssituaties die ernstig getraumatiseerd zijn en grote verliezen meemaken. Hiervoor ontwikkelde ze de werkmethode Lifestream coaching. Daarnaast is ze (mede)auteur van verschillende boeken en een van de eindredacteuren van Handboek rouw, rouwbegeleiding en rouwtherapie en het in maart 2018 te verschijnen techniekenboek Ruimte voor verlies en rouw in therapie. Ze is betrokken als docent en procesbegeleider bij diverse post Hbo opleidingen rondom verlies, rouw en holistische coaching.

Praktische Informatie

Datum: Donderdag 11 oktober 2018 van 10.00 uur – 17.00 uur.

Accreditatie: Deze dag is voor 6 punten door het Register Vaktherapie geaccrediteerd.

Kosten: € 155 inclusief koffie/thee en lunch.

Locatie: Conferentieoord De PoortMeld je aan