Agenda

Als de man verliest
vr 31/01/2020

Inspiratiedag XL: Als de man verliest

Met: Wim van Lent, Tim Overdiek, Peter Asscheman, Jürgen Peeters en Bart Spijkerboer

Omgaan met tegenslag, verdriet en rouw

Afgelopen oktober is bij uitgeverij Balans het boek Als de man verliest verschenen, geschreven door Tim Overdiek en Wim van Lent. Het boek wordt buitengewoon goed ontvangen, binnen een paar dagen was de eerste druk uitverkocht. Blijkbaar is er behoefte aan (h)erkenning, informatie, kennis en ervaring als het gaat over hoe mannen omgaan met tegenslag, verdriet en rouw. Vandaar een Inspiratiedag XL voor zowel mannen als vrouwen die leven en/of werken met mannen.

De ervaring leert dat mannen vaak anders omgaan met groot verdriet dan vrouwen. Die zijn geneigd tot praten, ze zoeken steun bij elkaar of hulp bij een psycholoog. Voor een man is niets zo frustrerend als het verlies van controle. Menig man valt terug op destructief gedrag. Isolement ligt op de loer, met suïcide als uiterste consequentie.

Onze opleiding Omgaan met verlies bestaat al meer dan 15 jaar en dankzij Wim van Lent staat het thema mannen en verlies al vanaf het begin op de kaart van deze tweejarige Post-HBO opleiding. Volgens Wim hebben mannen mannen nodig voor herkenning en erkenning van hun specifieke hulpvragen, die anders te begrijpen zijn als je er met een ‘mannenblik’ naar kijkt. We hopen met dit boek en deze Inspiratiedag ook meer mannen te bereiken voor onze opleidingen.

Het boek Als de man verliest  is voor Wim een jongensdroom die hij zonder de samenwerking met Tim Overdiek niet had kunnen verwezenlijken. Tim is een begenadigd schrijver, journalist en therapeutisch coach. Bovendien is hij ervaringsdeskundige, op zijn dertiende verloor hij zijn vader en in 2009 overleed zijn vrouw Jennifer. Daarover schreef hij Tranen van liefde.

Laat je verrassen door een dynamisch programma, met een lach en een traan, waarin we je graag meenemen in het rouwlandschap van ‘de man’. In samenwerking met beide auteurs hebben we een aantal vakbroeders uitgenodigd met als gemeenschappelijke deler een groot hart voor andere mannen.

Bart Spijkerboer

De presentatie is in handen van Bart Spijkerboer; energiek, humoristisch en scherp. Hij is opgeleid als docent drama, met aanvullende studies communicatie, bedrijfskunde en psychologie. Voorliefde voor het werken met systeemdynamiek, psychodrama en improvisatie.
Bart maakt samen met zijn collega’s Greet Vos en Geert Meuffels theater over de dagelijkse dingen van het leven. Op deze dag gaat het over mannen en verlies.

‘Over een man die rouwt, over een vrouw die hem soms wel en soms niet begrijpt. Over verbonden blijven en verbinding verliezen. Over de binnenkant en de buitenkant.’

De herkenbaarheid en de uitvergroting zorgen voor de nodige relativering. En soms ook voor een traan. Muziek versterkt de onderstroom van de interactie tussen de spelers.
Als kijker geef je op sommige momenten aan wat je herkent, wat je denkt of wat je anders zou willen zien. Je speelt zelf niet mee, maar de spelers verwerken alles razend knap in scènes en liedjes.

Peter Asscheman

Peter heeft als therapeut en opleider zijn sporen ruimschoots verdiend in het mannenwerk. Hij heeft binnen Phoenix Opleidingen het werken met mannen ontwikkeld en op de kaart gezet. Hij doet dit mannenwerk nu in zijn eigen bedrijf Heart Based Leadership.

‘Hoe vaak per dag verlies jij jezelf? Ik werk rondom verlieservaringen en hoe daarmee om te gaan. Vooral hoe we als mannen onszelf dagelijks heel subtiel verliezen in oude patronen van aanpassing. Afgesneden van de bron die we zelf zijn, een onbewust en verborgen verlies. Hoe word je dat gewaar en hoe vind je de weg naar jouw essentie weer terug? Dat is mijn expertise, geleerd van het leven.’

Jürgen Peeters

Jürgen komt na 20 jaar terug naar de Poort in Groesbeek waar hij destijds intensieve mannentraining volgde. Hij legde zich toe op het doorgronden van menselijke relaties, teamprocessen, organisatiedynamiek en leiderschap. Doorheen een veelheid aan opleidingen, en de lessen die het leven zelf biedt, ontwikkelde hij didactische, therapeutische, coachende en bemiddelende vaardigheden. Hij begeleidt mannen en vrouwen in het optimaal benutten van hun potentieel, met veel oog voor het grotere geheel. Jürgen is auteur van Kinderen zijn geen puppy’s. De kracht van zelfsturing in opvoeding.

Doelgroep

Voor mannen en vrouwen die leven en/of werken met mannen, vaders en zonen. Ons advies neem de belangrijke mannen in jouw leven mee naar deze dag! De groep bestaat uit maximaal 160 deelnemers.

Praktisch informatie

Datum: vrijdag 31 januari 2020 van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Accreditatie: Register Vaktherapie, 6 punten.

Kosten: Studenten van Land van Rouw € 185. Oud-studenten en andere geïnteresseerden € 225 inclusief koffie/thee, lunch en het boek Als de man verliest. Heb je het boek al? Geef het dan aan een andere man die het goed gebruiken kan.

Locatie: Conferentieoord De PoortMeld je aan